image_intro_alt

Sytuacja na granicy. Czarzasty: Proszę o rozsądek i nierobienie z tego sensacji oraz propagandy

Całe państwo musi stać za żołnierzami, to jest oczywiste. Granie tym tematem i wykorzystywaniem go w związku z kampanią wyborczą jest bez sensu. Cała koalicja, Lewica oraz opozycja stoją twardo przy polskim żołnierzu, który stoi na straży naszego bezpieczeństwa.

Namawiam wszystkich do dystansu. Będzie masę fake newsów, masę nieprawdy oraz zrzucanie winy jednych na drugich. Te sprawy trzeba wyjaśnić, a tam gdzie prawo trzeba polepszyć i zmienić, trzeba to spokojnie przeprowadzić. Przestrzegam wszystkich przed budowaniem atmosfery sensacji, bądź na czyjejś śmierci, bądź na używaniu broni na granicy.

Przestrzegam również dlatego, że w kontekście wojny w Ukrainie, dużo w tej sprawie będą chciały powiedzieć również służby rosyjskie.

Słuchałem dzisiaj wystąpienia pana wicepremiera Kosiniaka-Kamysza, wierzę, że opanuje sytuację. Namawiam go do olbrzymiej transparentności. Tak naprawdę na granicy zdarzają się różne sytuacje.

Proszę o dystans i nierobienie sytuacji na bazie nieszczęśliwych wypadków lub błędów ludzi, które się zdarzyły. Proszę o rozsądek i nierobienie z tego sensacji oraz propagandy. Wybory za dwa dni się skończą, chodzi przecież o życie polskich żołnierzy.

Włodzimierz Czarzasty, wicemarszałek Sejmu i współprzewodniczący Nowej Lewicy
Warszawa, 6 czerwca 2024 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…